Afet zamanında sosyal medya , şiddet haberleri ve travma açısından giderek önem kazanan bir mecradır. Hem hızlı ve yayılan etkisi hem bu etkinin denetlenmesinin güçlüğü sosyal medyanın kitleler üzerindeki etkisini son derece önemli kılmaktadır. 

Can kaybı ve yıkım haberleri, şiddet görselleri, yayınlanan örseleyici içerikli videolar, travma ile ilgili yanlış, hatalı ve örseleyici biçimde sunulan bilgi ve görseller denetimsiz biçimde sosyal medyada da sıklıkla yer almaktadır. 

Travmanın etkilerine duyarlı risk gruplarının özellikle çocuk, ergen ve kadınların bu görsellerle karşılaşması örselenmeye ve bununla ilişkisi ruhsal bozuklukların oluşmasına zemin hazırlayabilecektir.

 

Afet Zamanında Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalı?

 

  • Yıkım, ölüm, şiddet içeren görüntüleri dolaşıma sokmayın!

Örseleyici nitelikte görseller içeren iletileri paylaşmamak, görsel olmaksızın olaya ilişkin kaynak göstererek sözel bilgi aktarmak daha doğrudur.

Güvenilir bir kaynaktan gelmiyorsa aktardığınız bilgi amaçlananın tersine izleyenlerde gerçek olaya karşı duyarsızlık yaratma ve umursamaz tutum sergilemeye riski oluşturabilir.

  • Tüm sosyal medya paylaşımlarınızda nefret söylemine izin veren, ayrımcı ve dışlayıcı ifadelerden kaçının, bu tür ifadeler paylaşmayın ve paylaşanlar ile ilgili sosyal medya sağlayıcısına uyarıda bulunun.
  • Travmaya yol açan olaylardan sonra hurafeler ve yanlış inançlar hızla yayılmaktadır. Bu nedenle kaynağı güvenilir olmayan bilgileri aktarmayın!

  • Günlük rutininizi ve ruh sağlığınızı bozan ve doğru bilgiye erişmenizi engelleyen paylaşımlara maruz kalmamak için sosyal medya kullanımınızı sınırlandırın!

 

Kaynakça: Türkiye Psikiyatri Derneği – Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi

Kategori:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir